Süleymaniye Camii Tarihi ve İbadete Açılısı (7 Haziran 1557)

 Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman Han tarafından imparatorluğun gücünü göstermek adına Mimar Sinan'a yaptırılmış. Camii ve külliyesi 7 senede bitirilmiş. Bu uzun süre Kanuni'nin canını sıkmış. Dedikodular yayılmaya başlamış. Kanuni bir ikindi vakti Süleymaniye'ye gider. Muhteşem yapının içine girdiğinde Sinan tam da söylendiği gibi camide oturmuş nargilesini fokurdamaktaydı. Sultan gözlerine inanamamış. Tok sesiyle ve bütün haşmetiyle; "Bu ne iştir Mimarbaşı?" diye sorar. Halbuki Mimar Sinan'ın içtiği nargilede tömbeki yoktur. İçtiği sadece suymuş. Nargilenin fokurtularını dinleyerek camiini akustiğini ölçmeye çalışıyormuş. İmamın sesinin, aynı oranda bütün camiye nasıl ulaşacağını hesaplıyormuş. Bunun için Anadolu'nun değişik köşelerinden 65 adet dev turşu küpü getirilmiş. Küplerin içleri boş, ağızları dışarı gelecek şekilde kubbenin eteklerine dizdirdikten sonra sesin camimin her köşesine en iyi şekilde yaymayı başarınca Kanuni Sinan'ın niyetini anlayıp hemen bağışlamış.
 Mimar Sinan yapının içine bir de hava koridoru inşa etmiş. Süleymaniye 275 dev kandile aydınlatılıyor. Bu kandillerden çıkan is camiye zarar vermesin ve cemaati rahatsız etmesin diye orta kapının üzerine küçük bir odacık yaptırır. Böylece islerin bu odada toplanmasını sağlamış. Bu bölmenin içine özel bir nemlendirme sistemi de kurmuş. Odada toplanan islerden, dönemin en kaliteli mürekkebini yaptırır.
 Duvarlardaki o muhteşem kalem işleri, yazılar, süslemeler, damıtılan o mürekkeple yapılmış. İsin bir odada toplanmasını sağlayan, hava akımını içeri alan o 2 oyuktan içeriye bakıldığında, birinden caminin içindeki Allah, diğerinden ise Muhammed yazılı dev levhaların görülür. Süleymaniye'nin hangi köşesi, hangi duvarı, hangi açısı ölçülürse ölçülsün sayısal olarak Allah kelimesi ve katları çıkarmış.

0 yorum gönderilmiş.:

Yorum Gönder

E-posta Abone

En son haberler / etkinlik ilanlarına anlık ulaşmak için haber bültenine kayıt olun.

Copyright © 2011 HALİyLe, İçeriği alıp, değiştirip, yayınlayıp ve daha güzelini yazıp linkleyip kapak edin! Zerre gocunup, kıskanmaz ツ